Bra för oss, bra för miljön! Prova – Känn – Jämför! Många kemiskt framställda produkter förstör jorden och kretsloppet. Naturlig hudvård är vårdande och fräsch. Vi är förda bakom ljuset gällande reklam om hudvård! Tänk er porerna som små munnar. Det vi inte kan äta, skall vi heller inte lägga på huden!

Antydningar om naturlighet och miljövänlighet får oss att köpa och försäljning är målet för producenterna. Men det finns all anledning att skaffa kunskap bortom orden i reklamen! Svensken använder i genomsnitt fyra till tolv kroppsprodukter per dag och 95-98% av de produkter som säljs innehåller ämnen, som skulle hanteras med stor försiktighet eller vara förbjudna på en arbetsplats. Det smörjer vi på kroppen som sedan går genom hudens celler, ut i vattnet och genom avloppssystemet när vi tvättar oss. Det rör sig om syntetiska och petrokemiska ämnen som inte är förnyelsebara och som är svåra eller omöjliga för kroppen och naturen att bryta ner.

Huden är kroppens största organ och har ett flertal viktiga funktioner som god hudvård kan stötta och underlätta. Mest uppenbar är hudens skyddande funktion, att skilja kroppens inre miljö från omgivningen. Men huden ska vara genomsläpplig och kunna både göra av med ämnen inifrån och uppta ämnen utifrån. Hudens upptagningsförmåga ligger på 50-60 %, vilket man drar nytta av i exempelvis farmaceutiska produkter som hormon-, nikotin-, smärtplåster samt antiinflammatoriska krämer. Den upptagningsnivån gäller oskadad hud. Det betyder att ett hudområde som rakats, vaxats eller har någon hudåkomma, blir ännu mer genomsläpplig för vad som smörjs på. Vad lägger vi i våra armhålor?! Huden är redan tunn där och så rakar vi oss och smetar på deodoranter som innehåller petroleum produkter, aluminium, konserveringsmedel, parfymämnen mm. I och runt armhålorna har vi en stor mängd svettkörtlar som ska kunna göra sitt jobb; lymfkörtlar, bröst-, och mjölkkörtlar. De kemiska ämnena kan ge hormonrubbningar såväl som cellförändringar. Efter att en kvinna fått cellförändringar i brösten, avråder läkare ofta från att använda deodorant – men först då! Ibland kallas huden för ”den tredje njuren” då den står i nära samarbete med njurarna när det kommer till utrensning av slaggprodukter, primärt genom svettning.

Det är mycket viktigt för vår hälsa och balans att vi kan svettas. Dessutom ”andas” huden, transporterar ut gammalt syre och tar upp nytt till underliggande vävnader. Därför är det viktigt att de produkter vi väljer inte täpper till hudens porer och är nyttig både för miljön och för människan.

Kategorier: Hudvård